TIPPEK

Tévhitek a levegős hőszivattyús rendszerekkel kapcsolatban

Publikálva

Ma már a hőszivattyús rendszereket nagyon sokan ismerik és használják. Ez nem is csoda, hiszen gazdaságosan és a környezetet nem károsítva lehet velük meleget, hideget és használati melegvizet is készíteni.

A levegős hőszivattyús rendszerekről azonban nagyon sok tévhit és mendemonda kering. Érdemes egy kicsit körüljárni a témát, azaz áttekinteni az ilyen rendszerek működési és felépítési tulajdonságait, valamint az energiafelhasználás témakörét.

Akár nulla forint is lehet a fűtésszámla

Ma már egyáltalán nem lehetetlen a nulla forintos fűtésszámla. Ebben segíthet egy megfelelően tervezett és kivitelezett hőszivattyús rendszer. A Wagner Solar Hungária hőszivattyú kalkulátora jó támpontot adhat abban, hogy minél több adat megadásával a lehető legpontosabb becslést tudjuk elvégezni.

Olyan adatokra van ehhez szükség mint az ingatlan lakóinak száma, az elektromos betáplálás típusa, a hőszivattyú kívánt funkciója, vagy éppen a hőleadó felület típusa.

Az egyik félelem a levegős hőszivattyús rendszerekkel kapcsolatban, hogy hidegben nem működnek. Ez nem igaz. Akár -28 C°-ig is üzemképesek lehetnek, ami annyit tesz, hogy Magyarország majdnem egész területén körülbelül az év 99,99%-ban használhatóak.

Nemcsak fűteni, hanem hűteni is lehet velük és nyugodt szívvel együtt használható bármilyen más (megújuló) hőtermelő vagy energiatermelő berendezéssel. Nagyon csendesen működnek és hatékonyságuk egyértelműen bizonyított. A Panasonic hőszivattyúi ebben kiemelkedőek.

Nem kell hozzá szonda vagy kútfúrás

Gyakran hallani azt is, hogy a levegős hőszivattyús rendszerek egyáltalán nem használhatók radiátorokkal. Ez részben igaz, mert magasabb hőfokon, illetve túlméretezett radiátorokkal nagyon is jól működtethetők.

A hatalmas berendezés mérettől is sokan tartanak, de már van olyan rendszer, amelyet kis helyekre fejlesztettek. Nem is kell szondákat vagy kutakat fúrni, hogy a levegős hőszivattyú dolgozhasson. Ez óriási tévedés. Nem szabad összekeverni a geotermikus hőszivattyúkkal!

Nem érdemes attól sem félni, hogy rövid lenne az ilyen rendszerek élettartama, mert megfelelő karbantartás és használat mellett akár több mint 10-15 év is lehet a teljes életciklusa az ilyen készülékeknek.

Befektetésnek is tökéletes

Sokan érvelnek azzal, hogy a levegős hőszivattyús rendszerek nem is nevezhetők megújulónak, mert  valamennyi villamos energiát felhasználnak. Rossz érvelés ez, mert eleve a megújuló technológiák túlnyomó többsége így működik. Ha kombinálják egy napelemes rendszerrel, máris 100%-ban megújuló technológiáról lehet beszélni ebben az esetben is.

Az levegős hőszivattyús rendszerek energiafelhasználása rendkívül hatékony, s egy megfelelően kiválasztott, jól méretezett rendszer akár 10 éven belül vissza képes hozni az árát. Remek befektetés is, környezetbarát és energiatakarékos megoldás mindenki számára.


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version