A kkv-k számára

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt olyan ingyenes programot kínál, amely kulcsfontosságú, gyakorlati tapasztalatokat és tudásanyagot nyújt a termelő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy megismerkedhessenek az ipar 4.0 technológiákkal, azok alkalmazhatóságával, és ezáltal növelhessék versenyképességüket.


MI A PROJEKT CÉLJA?


Gyakorlati és elméleti ismeretek átadásával támogatni a vállalkozások automatizációs és digitalizációs fejlesztési törekvéseit, növelni nyitottságukat az ipar 4.0 technológiák irányában, így fejlettségi szintjüknek megfelelően segíteni a negyedik ipari forradalomba való becsatlakozásukat.


KIK VEHETNEK RÉSZT BENNE?

Olyan magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek a feldolgozóiparban tevékenykednek, és van a Közép-magyarországi régión kívüli székhelyük vagy telephelyük.


MIÉRT ÉRDEMES RÉSZT VENNI A PROGRAMBAN?

A résztvevők széles körű, használható információkat és tudást kapnak az ipar 4.0 legfontosabb témaköreinek vonatkozásában, továbbá olyan gyakorlati segítséget, ami megfelelően alkalmazva versenyképességük növeléséhez juttatja őket: működési költségeiket csökkenthetik, fokozhatják termelékenységüket, minimalizálhatják a passzív termelési időket. Mindezekkel beszállítói minősítéseknek felelhet meg, és új piacokra léphet.

Az ipar 4.0 vívmányainak alkalmazásához egy alapvető fejlettségi szintre szükség van, de a program ennek az elérésében is segítséget nyújt.


MENNYIBE KERÜL A RÉSZVÉTEL?

A résztvevőknek semmibe, teljesen ingyenes, csak azt a kb. 4-5 hónapot kell rászánni, ami a program kényelmes végigjárásához szükséges. Ennek az ingyenes szolgáltatáscsomagnak a piaci értéke vállalkozásonként 3-3,5 millió forint.


MIRE SZÁMÍTSANAK A PROGRAM RÉSZTVEVŐI?

Szakértőink segítenek pozícionálni a regisztrált kkv-kat az ipar 4.0 érettségi folyamatban, majd helyszíni felmérések keretén belül cégre szabott gyakorlati tanácsadást nyújtanak. A résztvevők számára lehetőség nyílik különböző Mintagyárak és egy Technológiai Központ megtekintésére, ahol a legmodernebb technológiákkal ismerkednek meg, és szereznek gyakorlati ismereteket. A program befejező szakaszában 300 kkv leadott pályázata és teljesítményének függvényében ezüst, illetve arany minősítést kap.


MELYEK AZ IPAR 4.0 MINTAGYÁRAK KIEMELT PROJEKT FŐBB ÁLLOMÁSAI?

 


 
  1. Az első lépés a regisztráció. Ehhez kapcsolódva a kkv-k egy  önértékelési kérdőívet töltenek ki, hogy kiderüljön, milyen fejlettségi szinten állnak.

 
  1. Ezt követően meglátogatják az általuk választott Mintagyárakat és/vagy Technológiai Központot, ahol ipar 4.0 megoldásokat működés közben láthatnak. A résztvevő szabadon választhat látogatási helyszínt, de a szakértő is tesz javaslatot a profiljába leginkább illő helyszín vonatkozásában.
  1. A program következő szakaszában a résztvevők az alábbi szakmai eseményeken vehetnek részt:
  • helyszíni tanácsadás
  • termelésmenedzsment-workshop
  • Ipar 4.0 tervezés workshop
  • mintagyári esettanulmányok
  • technológiai workshop
  1. A program utolsó szakaszában 300 kkv szakértői támogatással egyszerű fejlesztési tervet dolgoz ki, és „Ezüst Ipar 4.0” minősítést kap. Közülük az 50 legígéretesebb részletes fejlesztési tervvé fejlesztheti koncepcióját 20 tanácsadói nap keretén belül, amelyhez specifikus tanácsadói támogatást biztosítunk. Számukra az „Arany Ipar 4.0” minősítés érhető el.

 

Tekintse meg a programot röviden bemutató infovideónkat!
(2 perc)


Ismerje meg a projekt vezető szakértőit a programot részletesebben bemutató infovideóban!
(3,34 perc)A fentiekben részletezett programon túl, a szemléletformálás részeként, két olyan program is évente megszervezésre kerül, amelyek a kkv-k szakemberein kívül az ipar 4.0 fejlett megoldásai iránt érdeklődő nagyközönség számára is nyitott. Ezek a Modern Gyárak Éjszakája és az Ipar 4.0 Országjárás. Mindkét program időszakosan kerül megrendezésre, a részleteket tartalmazó honlapjaik pedig ennek megfelelően kerülnek megnyitásra.

Regisztrálni szeretnék

Iparfejlesztési tanácsadót kérek

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.