Az Ipar 4.0 Mintagyárak
Az Ipar 4.0 Mintagyárak olyan demonstrációs helyszínek, ahol fejlett ipar 4.0 megoldásokat lehet megtekinteni működési környezetben, valamint a helyi szakértők (mérnökök, műszaki szakemberek) bevonásával lehetőség nyílik a technológiára vonatkozó elméleti ismeretek megszerzésére is.

A projekt keretében korábban 5, jelenleg 4 Ipar 4.0 Mintagyárban mutatjuk be az ipar 4.0 menedzsmentelveket (pl. Lean), üzleti megoldásokat és technológiákat (pl. MES, kollaboratív robotok, RFID). A Mintagyárak között szerepel kkv és nagyvállalat, folyamat- és diszkrét jellegű gyártás.

Az egyes Mintagyárakban az alábbi ipar 4.0 technológiák, üzleti megoldások használatát, alkalmazását ismerhetik meg a látogatók gyártási körülmények között:Gyártásvizualizáció, MES – Manufacturing Execution System (termelési és erőforrásadatok valós idejű gyűjtése és megjelenítése)
Ellátási lánc vizualizációja (gyáron belül és az ellátási lánc szereplőinél az aktuális és a várható készletek mennyiségének, valamint a készletek helyének, státuszának optimális esetben valós idejű megjelenítése)
Ellátási lánc kollaborációja (termelési tervek, készletadatok megosztása révén, lehetőség szerint szabványos elektronikus adatcserével: VMI, CRP, EDI)
Ellátási lánc, készlet- és termeléstervezés optimalizálása: a piaci igények kielégítéséhez szükséges optimális készlet-, beszerzési és termelési tervek készítése ERP, SCM, Advanced Planning rendszerek segítségével
Prediktív karbantartás

Big Data megoldások: nagy mennyiségű adat feldolgozása, elemzése, következtetések levonása, visszacsatolás a gyártás és minőségbiztosítás területén
Intelligens energiafelhasználás (korszerű energiamonitoring és -vezérlő rendszerek, fogyasztási csúcsok kisimítása, gépek készenléti állapotba állítása, hulladékhő hasznosítása)
Robotokkal támogatott gyártás, kollaboratív robotok
Korszerű raktár- és gyártáslogisztikai megoldások

Kis sorozatú és egyedi gyártást támogató megoldások
Internet of Things, gép-gép kommunikáció, autonóm robotok

Kiterjesztett valóság alkalmazása karbantartásban, távoli segítségnyújtásban

Additív gyártástechnológiák, 3D nyomtatás
Gyors prototípus-előállítás, vevők bevonása a prototipizálásba, egyidejű tervezés

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.