Az Ipar 4.0 Mintagyárak
Az Ipar 4.0 Mintagyárak olyan demonstrációs helyszínek, ahol fejlett ipar 4.0 megoldásokat lehet megtekinteni működési környezetben, valamint a helyi szakértők (mérnökök, műszaki szakemberek) bevonásával lehetőség nyílik a technológiára vonatkozó elméleti ismeretek megszerzésére is.

A projekt keretében 5 Ipar 4.0 Mintagyárban mutatjuk be az ipar 4.0 menedzsmentelveket (pl. Lean), üzleti megoldásokat és technológiákat (pl. MES, kollaboratív robotok, RFID). A Mintagyárak között szerepel kkv és nagyvállalat, folyamat- és diszkrét jellegű gyártás.

Az egyes Mintagyárakban az alábbi ipar 4.0 technológiák, üzleti megoldások használatát, alkalmazását ismerhetik meg a látogatók gyártási körülmények között:

 
 
Gyártásvizualizáció, MES – Manufacturing Execution System (termelési és erőforrásadatok valós idejű gyűjtése és megjelenítése)
Ellátási lánc vizualizációja (gyáron belül és az ellátási lánc szereplőinél az aktuális és a várható készletek mennyiségének, valamint a készletek helyének, státuszának optimális esetben valós idejű megjelenítése)    
Ellátási lánc kollaborációja (termelési tervek, készletadatok megosztása révén, lehetőség szerint szabványos elektronikus adatcserével: VMI, CRP, EDI)  
Ellátási lánc, készlet- és termeléstervezés optimalizálása: a piaci igények kielégítéséhez szükséges optimális készlet-, beszerzési és termelési tervek készítése ERP, SCM, Advanced Planning rendszerek segítségével  
Prediktív karbantartás      
Big Data megoldások: nagy mennyiségű adat feldolgozása, elemzése, következtetések levonása, visszacsatolás a gyártás és minőségbiztosítás területén    
Intelligens energiafelhasználás (korszerű energiamonitoring és -vezérlő rendszerek, fogyasztási csúcsok kisimítása, gépek készenléti állapotba állítása, hulladékhő hasznosítása)    
Robotokkal támogatott gyártás, kollaboratív robotok    
Korszerű raktár- és gyártáslogisztikai megoldások      
Kis sorozatú és egyedi gyártást támogató megoldások  
Internet of Things, gép-gép kommunikáció, autonóm robotok      
Kiterjesztett valóság alkalmazása karbantartásban, távoli segítségnyújtásban      
Additív gyártástechnológiák, 3D nyomtatás  
Gyors prototípus-előállítás, vevők bevonása a prototipizálásba, egyidejű tervezés  
 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.