A projekt
Regisztráció

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektben a konvergencia-régiókban működő hazai feldolgozóipari kkv-k jogosultak ingyenesen részt venni ("célcsoport").

A jelentkezők gyárlátogatásokon, termelésmenedzsment-workshopokon, mintagyári esettanulmányokon vehetnek részt, valamint saját ipar 4.0 fejlesztési terv elkészítésével szereznek gyakorlati, hasznosítható ismereteket.

Fontos! A nem konvergencia-régiókban működő hazai feldolgozóipari kkv-k szintén regisztrálhatnak! Ez esetben csak programunk nyilvános részeiben vehetnek részt (pl.: Modern Gyárak Éjszakája, Ipar 4.0 Országjárás), de letölthetnek szakmai anyagokat, feliratkozhatnak a program hírlevelére, és folyamatosan tájékozódhatnak honlapunkon a negyedik ipari forradalom aktuális híreiről, eseményeiről.


A regisztráció lépései


1. lépés

A regisztrációs felületre történő ugrás után válassza ki, melyik céget képviseli a projektben.
Amennyiben nem kívánja céghez társítani magát, jelölje be, miért (érdeklődő, egyetemi/iparági szakértő, újságíró stb.)?
Ennek bejelölése után regisztrációja véglegesnek tekinthető.


2. lépés

Ezt követően jelentkezzen céget képviselő kapcsolattartónak!

Amennyiben első alkalommal regisztrál cégével az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektbe, szükséges egy olyan képviselő, aki a program során kapcsolatot tart munkatársainkkal, valamint kezeli saját munkatársai csatlakozásai kérelmeit. Ehhez be kell jelölnie a Jelentkezem a cég képviselőjének jelölőnégyzetet.
Ha már van a cégnek képviselője, önnek nincs más teendője, mint megvárni, amíg kollégája visszaigazolja csatlakozási kérelmét.

3. lépés

Ez után, kérjük, adja meg az alábbi adatokat, amelyek alapján eldönthető, hogy a cége milyen minőségben tud részt venni a programban ("teljes körű" cégként, azaz a program célcsoportjának megfelelve minden szolgáltatást ingyenesen vehet igénybe, vagy "nem teljes körűen", azaz csak korlátozottan).

cég kkv státusza ■ TEÁOR szám ■ KMR régión kívüli székhely vagy telephely címe

4. lépés

Jelentkezését szakértőink megvizsgálják, és visszaigazolják.

A visszaigazolás e-mailben történik, szakértőink pedig 72 órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot.

5. lépés

Gratulálunk! Az eredményes regisztráció után már csak egyetlen lépés választja el attól, hogy elkezdje a program által nyújtott szolgáltatáscsomagot igénybe venni.

6. lépés

Utolsó lépésként kérjük, töltse ki az önértékelési  kérdőívet. E kérdőív kitöltése elengedhetetlen a program teljes szolgáltatáscsomagjának igénybevételéhez, ezért - noha később is kitölthető - javasoljuk, tegye meg most! A kérdőív segítségével szakértőink képet kapnak cége jelenlegi fejlettségi szintjéről, és egy rövid elemzést is küldenek Önnek e-mailben.


Ezzel minden készen áll, és Ön jelentkezhet a Mintagyárak és a Technológiai Központ meglátogatására, hogy testközelből ismerhesse meg az ipar 4.0 vívmányait!

A jelentkezéshez az Eseménynaptárban megjelölt helyszínek és időpontok közül tudja kiválasztani az Önnek megfelelőt.
 
Jelentkezés eseményekre

A további lépésekről cégéhez rendelt szakértőnk készségesen tájékoztatja!

A regisztrációs lépések ismertetőjét le is töltheti honlapunkról!

Ipar 4.0 önértékelési kérdőív

Kérjük, a program első lépéseként töltse ki kérdőívünket!

A kérdőív segítségével felméri cége ipar 4.0 felkészültségi szintjét. Ezen keresztül szakértőink is általános képet kapnak arról, cége jelenleg milyen adottságokkal rendelkezik az ipar 4.0-ás fejlesztésekhez.

Felmérésünk harminc, technológiára és vállalatirányításra vonatkozó kérdést tartalmaz nyolc kategóriába sorolva. Szerepelnek közöttük feleletválasztós (csak egy választ lehet adni), jelölőnégyzetes (több válasz is megjelölhető) és lineáris skála jellegű (1-től 4-ig terjedő skála) kérdések, valamint egy rövid kifejtő – nem kötelező – kérdés is. A kérdőív kitöltése várhatóan harminc percet vesz igénybe, de bármikor lehetősége van a kitöltés megszakítására, ugyanis a bevitt adatok mentése automatikusan történik. A mentett válaszokat egészen a beküldés pillanatáig lehet módosítani.

Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy a kérdések az Ön cégére vonatkoznak, ezért átgondoltan – ha szükséges, kollégái bevonásával – válaszoljon rájuk. Válaszai nem anonimok, de azok kezelése a vonatkozó adatkezelési szabályoknak megfelelően történik. Az eredményről egy héten belül tájékoztatjuk Önt.

A kérdőív kitöltése elengedhetetlen a program teljes szolgáltatáscsomagjának igénybevételéhez, ezért bár később is kitölthető, javasoljuk, tegye meg most!

Az öntértékelési kérdőív kitöltésének menete:


1. lépés: Bejelentkezés a főoldalon
2. lépés:
az "Áttekintés" menüponthoz tartozó oldalon az "Önértékelési kérdőív kitöltése" gombra való kattintással

 

Demonstráció

A programba regisztráló hazai, konvergencia-régióban termelő kkv-k gyárlátogatásokon, bemutatókon vehetnek részt az Ipar 4.0 Mintagyárakban és az Ipar 4.0 Technológiai Központban: konkrét példákon keresztül nyílik lehetőségük megismerni az ipar 4.0 teljes technológiai választékát.

Bemutatásra kerülnek az ipar 4.0 menedzsmentelvek (pl. lean, kanban, JIT, 5S, Kaizen, SCM), üzleti megoldások (pl. termék mint szolgáltatás) és technológiák (pl. hagyományos és kollaboratív robotok, modern CNC eszközök, 3D-nyomtatás, RFID, intelligens és automatikus raktárrendszerek, önjáró szállítóeszközök, VR- és okosszemüveg, prediktív karbantartás, automatizálás, szenzorok, SCM, MES) rendszerszintű alkalmazásai.

Az Ipar 4.0 Mintagyárakban valós működési környezetben, szakértők közreműködésével figyelhetik meg az ipar 4.0 üzleti megoldásait, technológiáit, modelljeit, valamint kapcsolódó műszaki ismereteket is elsajátíthatnak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen létrehozott Ipar 4.0 Technológiai Központban az érdeklődők laboratóriumi környezetben ismerhetik meg a legújabb technológiákat.

 

Jelentkezés ipar 4.0 bemutatókra

A Mintagyárak és a Technológiai Központ látogatása a programba regisztrált kkv-k számára ingyenes, de előzetes időpont-egyeztetés szükséges.

Amennyiben még nem jelentkezett, tegye meg, és regisztrálja cégét is. Ezzel jogosulttá válik, hogy az eseménynaptárunkban válasszon az önöket leginkább érdeklő demonstrációs események közül.

Regisztráljon a kiválasztott időpontra és helyszínre! (Az egyes helyszíneken a részvétel eltérő feltételekhez kötött, kérjük, a regisztráció előtt tájékozódjon a program leírásánál.)

Regisztrációjának elfogadásáról megerősítést fog kapni. Ha elakadna, vagy kérdése van, kollégáink szívesen segítenek a +36 70 608 3657 telefonszámon!

Felkészítési szakasz

A kkv-k ebben a fázisban egy négy modulból álló, ipar 4.0 szemléletű felkészítésen vehetnek részt, amely lean-elméletre és ipar 4.0-alapú működésre épül – gyakorlati ipar 4.0 tapasztalatokat közvetít, és egyedi igényeket szolgál. Hossza összesen négy és fél nap, de ez a moduloktól függően több részre tagolódik. A részt vevő kkv-k termelési szezonalitásuknak és leterheltségüknek függvényében tudnak különböző időpontokra jelentkezni. A felkészítés fázisa is térítésmentes.

A modulok tartalma

I. TERMELÉSMENEDZSMENT MODUL

A Lean szemléletű termelésmenedzsment (az értékteremtő folyamatok maximalizálása és a veszteségek minimalizálása) az ipar 4.0-ban a digitalizáció segítségével informatikai kontroll alatt tartható. A módszerek következetes alkalmazásával egy termelési folyamat hatékonysága akár a többszörösére is növekedhet. A modul a módszertan legfontosabb részeivel foglalkozik. A képzést a mintagyári szakértők vezetik. Három képzési helyszínen 150 alkalom közül lehet választani.

Időtartam: 2 nap.

Helyszín: Mintagyárak

II. IPAR 4.0 ÜZLETI TERVEZÉS MODUL

Hatékony tervezési módszerünkkel akár egy nagyon összetett modernizációs terv is összefoglalható egyetlen A3-as lapon. A modulban a projektmenedzsment és változásmenedzsment részleteire is kitérünk. Az elsajátított, ún. A3-as módszer segítségével tudják a kkv-k a Tervezés szakaszában elkészíteni azt az üzleti tervet, amely saját vállalkozásuk fejlesztését írja le, aminek alapján a legjobbak számára egy professzionális tanácsadó cég már részletes fejlesztési tervet tud készíteni. A Technológiai Központban több mint 70 alkalom közül lehet választani.

Időtartam: 1 nap

Helyszín: Technológiai Központ

III. ESETTANULMÁNYOK MODUL

A mintagyári látogatások során említett eredményeket és megoldásokat a felkészítésnek ebben a szakaszában a szakértők részletekbe menően mutatják be a résztvevőknek. Első kézből ismerhető meg a Mintagyárak története, láthatók a nehézségeik és sikereik is. Folyamatmérnökök, vezetők, szakértők, IKT-s szakemberek beszélnek saját ipar 4.0 megoldásaik bevezetéséről. 14 különböző megoldást lehet megtekinteni esettanulmányok formájában.

A teljes program lezárásához a részvétel legalább egy mintagyári esettanulmányon kötelező.

Időtartam: esettanulmányonként 8 óra

Helyszín: Mintagyárak

IV. TECHNOLÓGIAI WORKSHOPOK

A program felkészítési szakaszában a részt vevő kkv-k érdeklődésüknek megfelelően választhatnak a Technológiai Központ workshopjai közül. Amíg a Mintagyárakban egy-egy megoldás részleteit vizsgálták, addig ezeken a workshopokon a feladathoz keresünk számukra használható megoldásokat. A workshop az ipar 4.0-hoz köthető ismereteken túl lehetőséget biztosít gyakorlati tapasztalatok megszerzésére is. Célja, hogy átfogó és naprakész képet nyújtson a témakör megoldásaival kapcsolatban kiemelve azok előnyeit és hátrányait. A kiscsoportos foglalkozások alkalmat teremtenek arra is, hogy a résztvevők testre szabott információkat gyűjtsenek terveik megvalósításához. Az alkalmazott konzultációs forma kivételes lehetőség, amelynek során piacsemleges véleményekkel segítjük a tájékozódást.

A program teljes lezárásához legalább egy technológia-workshopon a részvétel kötelező.

Időtartam: workshoponként 8 óra

Helyszín: Technológiai Központ


A jelentkezés feltételei

  1. önértékelő kérdőív kitöltése
  2. legalább belépő szint elérése az Ipar 4.0 érettségi modellben, amelyet a szakértők helyszíni felmérés során határoznak meg
  3. részvétel legalább két Ipar 4.0 Mintagyár / Technológiai Központ demonstráción


A jelentkezés folyamata

A programba történő regisztráció után, és a jogosultság ellenőrzését követően azon kkv-kkal, amelyek igénybe kívánják venni a felkészítési szolgáltatásokat, a Konzorcium Együttműködési megállapodást köt. Ennek része, hogy a Konzorcium jár el a kkv-k de minimis keretére történő támogatása igénybevételével kapcsolatban, de kitér a titoktartási, adatkezelési, kommunikációs és egyéb kötelezettségekre is.

A regisztrációt követő önértékelésben megadott adatokat a Konzorcium szakemberei a helyszíni felmérés során megvizsgálják. Ennek során a kkv-k a hozzájuk rendelt tanácsadóval közösen döntenek arról, hogy melyik területről akarnak mélyebb ismereteket szerezni, és melyik helyszín nyújtja számukra a legtöbb érdemi információt.

Az Együttműködési megállapodás megkötését követően a feltételeknek megfelelő kkv-k jelentkezésük sorrendjében kerülnek be a felkészítési fázisba. A modulokra online foglalási rendszeren keresztül tudnak bejelentkezni, figyelembe véve a Mintagyárak és a Technológiai Központ szolgáltató kapacitását, valamint a modulok időzítését.

Egy kkv részéről a modulokra maximum 3 fő jelentkezhet, de az egyes modulokra akár más és más összetételben is történhet a jelentkezés (pl. lean-menedzsment ismeretekre tulajdonos és menedzsment jön; technológiai modulokra mérnökök és műszaki szakemberek stb).

Jelentkezés a modulokra itt: naptárfelület.

Tervezés és minősítés
  1. Egyszerű Fejlesztési Terv

Amíg a fejlesztés első szakaszában a kkv-k megismerik az ipar 4.0-hoz kapcsolódó alapfogalmakat, az ezt követő tervezési szakaszban két fázisban állítjuk össze a kkv által megcélzott modernizáció lépéseit. Szakértő mentoraink segítségével a programban részt vevő kkv-k a felkészülésben megismert A3 üzleti tervezési módszertannak megfelelő Egyszerű Fejlesztési Tervet állítanak össze. A stratégiai terv kitér a jelenlegi helyzetükre, vázolja a változtatandó működést, és cselekvési ütemtervet határoz meg. Az A3 kitér a megvalósítás kockázatainak kezelésére is.

Minden kkv, amelyik elkészítette az Egyszerű Fejlesztési Tervet, a konzorcium által hitelesített „Ezüst” Ipar 4.0 minősítést kap.

Az Egyszerű Fejlesztési Terv értékelési szempontrendszere ide kattintva letölthető (pdf formátum).

 

  1. Részletes Fejlesztési Terv

Az Egyszerű Fejlesztési Terveket leadó kkv-k közül az első 50 lehetőséget kap arra, hogy számukra Részletes Fejlesztési Terv készüljön. Ennek kidolgozása professzionális, ágazati szaktudással rendelkező tanácsadó cégek bevonásával történik. A kkv-k a tanácsadó cégek közül a szakismereti portfolió alapján választják ki, hogy melyikükkel kívánnak a tervezési folyamatban együttműködni.

A Részletes Fejlesztési Terv kidolgozásának célja, hogy a kkv-k tiszta képet kapjanak az Egyszerű Fejlesztési Tervben leírt megvalósítás részleteiről.

Azok a kkv-k, amelyek ilyen módon Részletes Fejlesztési Tervvel rendelkeznek, az Ipar 4.0 Ezüst minősítésen túl „Arany” Ipar 4.0 minősítésre is jogosulttá válnak.


A Részletes Fejlesztési Tervek kidolgozásában együttműködő partnereink:
 

Szakterület Tanácsadó Referenciák Logo és link
Termelési anyagáram-felügyelet IT Sense Informatikai Kft. IKEA
Roto Elzett Certa
Novomatic Hungária
Cellaautomatizáció Samling Solution Consulting Kft. Velux
Villeroy&Boch
Hankook
Continental
Logisztika Quantic Hungary Kft. ATM Technology
Magna Automotive Hungary
Antolin Hungary
Karbantartás DATAPAO Kft. Glencore
MOL
Rejlek


 

 

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.