Vegye fel a kapcsolatot velünk

Az ajtó nyitási irányának meghatározása

ajtó

TIPPEK

Az ajtó nyitási irányának meghatározása

Amikor tervben van az ajtó cseréje vagy beépítése, akkor sok kérdés merülhet fel. Az egyik ilyen az ajtó nyitása, ugyanis nem mindegy, hogy kifelé vagy befelé nyílik-e. Na de melyik oldalról nézzük?

A bejárati ajtó a legegyszerűbb. Kint állunk a lakás előtt, ha az előszoba felé tudjuk kinyitni, akkor befelé, ha magunk felé, akkor kifelé nyíló ajtóval állunk szemben. A Nívó ajtó kínálatában mindkét típus megtalálható, így nem jelent problémát választáskor a nyitási irány sem.

A bejárati ajtó nyitásiránya

A társasházi lakók számára nem is kérdés ez, hiszen ott csak befelé történhet a nyitás, mert a folyosó már nem a mi tulajdonunk, emellett a balesetek elkerülése érdekében is ez a célszerű megoldás. Nem tudhatjuk, hogy nyitáskor nem tartózkodik-e ott valaki, mi pedig jól fejbe vágjuk szegény mit sem sejtő lakót.

Ha családi házról beszélünk, akkor már szabad kezet kapunk a döntésben, tehát kifelé is nyílhat az ajtónk. Azonban ebben az esetben is inkább az ellenkező megoldást szokták preferálni, gondoljunk csak bele: éppen megérkezünk a bevásárlásból, csomagokkal a kezünkben. Mi történik ilyenkor? Lepakolunk az ajtó elé és elővesszük a kulcsot, nyitjuk az ajtót, és már láthatjuk is, hogy ez így nem praktikus.

Kérdés szokott még lenni, hogy jobbos vagy balos?

A jobb és bal irány sokszor szokott félreértésekhez vezetni, nincs ez másként az ajtók esetében sem. Melyik irányból kell nézni, hiszen ha az egyik felén állunk jobbos, ha a másikon, akkor meg balos. Ki érti ezt?

A titok, vagyis az ajtó nyitja az, hogy minden esetben arra az oldalra kell állni, ahol az ajtót magunk felé húzva tudjuk nyitni, ha a jobb oldalon van rögzítve a tokhoz, akkor jobbos, azonban ha a bal oldalon tapasztaljuk mindezt, akkor balos ajtóról beszélünk.

Ha ajtót cserélünk, akkor átgondolhatjuk, hogy a jelenlegi nyitásirány megfelelő-e nekünk, vagy változtatni szeretnénk rajta, ebben az állapotban ez még minden további nélkül megtehető. Amit érdemes figyelembe venni, hogy nyitott állapotban ne takarja el a villanykapcsolót, konnektort, szekrényeket, fogast és polcokat. A másik ajtó nyitásakor a kettő ne ütközzön egymásnak.

A beltéri ajtók esetében már lazábbak lehetünk

A házon belül található nyílászárók esetében már tényleg csak az egyedi praktikum, amit figyelembe kell venni. Ha két egymás melletti szobáról van szó, akkor praktikusabb, ha a nagyobbik felé tárul az ajtó, így a kicsitől nem veszi el az amúgy is kevés helyet.

A központi terek, mint például a nappali vagy a közlekedő, ahol több ajtónyílás is található, érdemes az egységes irányokra törekedni, ennek főleg esztétikai okai vannak. Belső terek esetében is figyelni kell a bútorokra, polcokra, hiszen kényelmetlen, ha az ajtónk nem nyílik ki maximálisan, ráadásul az állandó ütközés következtében sérülések is keletkezhetnek benne.

Bár apróságnak tűnő kérdésekről van szó, érdemes előre mérlegelni, hiszen a fentebb említett problémák kiküszöbölhetők, ha előre tervezünk.


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Még több: TIPPEK

Népszerű

Hirdetés

Facebook

Gazdaság

Ipar

Hirdetés