GAZDASÁG

MI és ESG: az üzleti forradalom két motorja

Publikálva

Kép forrása: Freepik

Az ESG szempontok és a mesterséges intelligencia egyre meghatározóbb szerepet játszanak a vállalatok életében, formálva üzleti stratégiájukat és döntéseiket. A megfelelő ESG intézkedések és a hatékony MI alkalmazás együtt lehetővé teszik a vállalatoknak, hogy versenyképességüket növeljék és a társadalom számára is fenntartható gazdasági szereplők legyenek.

Az ESG és az MI szimbiózisa

“Az ESG-jelentés elkészítése összetett és időigényes folyamat, amely hagyományos módszerekkel nagy mennyiségű adat gyűjtését és elemzését igényli. Az így kapott eredmények gyakran utólagosak, és nem feltétlenül mutatják meg a különböző ESG-tényezők közötti összefüggéseket.

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása azonban forradalmasíthatja ezt a folyamatot. Az MI képes azonosítani a rejtett összefüggéseket az ESG-adatok között, és előrejelzéseket tenni az ESG-pontszám összetevőinek alakulásáról. Ezáltal az ESG-jelentéskészítés hatékonyabbá, pontosabbá és átláthatóbbá válhat, és az eredmények mélyebb betekintést nyújthatnak a vállalat fenntarthatósági teljesítményébe.” – mondta el Fekete Csongor, több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező MI szakértő.

A mesterséges intelligencia segítségével a kockázatok pontosabban előrejelezhetők és enyhíthetők. Ez magában foglalhatja az ellátási láncban fellépő zavarokat, a törvényi változásokat vagy a társadalmi problémákat. Új vállalati gyakorlatok kapcsán pedig képes felmérni annak hosszú távú hatásait a munkavállalókra, a fenntarthatóságra és a vállalatirányításra. A mesterséges intelligencia abban is hasznos, hogy használatával az elemzés hatékonyabban elvégezhető, ami komoly segítséget ad a jelentés elkészítésében.

Az MI továbbá alkalmas az ESG-trendek azonosítására és előrejelzésére is, ami lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy lépést tartva az iparági változásokkal és társadalmi fejleményekkel, megfelelő stratégiákat dolgozzanak ki az ESG-teljesítményük javítására.

Végül az MI-alapú modellek döntéstámogatást is nyújthatnak a vállalatok vezetőinek az ESG-területeken. Az adatok és elemzések alapján javaslatokat tehetnek olyan intézkedésekre, amelyek javíthatják a vállalat ESG-teljesítményét és hosszú távú fenntarthatóságát.

MI-be fektetnek az investorok?

A vállalati befektetők kiterjesztették a befektetési stratégiájukat az ESG tényezőkre is. Az ESG-szempontokat azonosítják a kockázati tényezők között, és ennek megfelelően kezelik azokat a befektetési döntéseik során. A mesterséges intelligencia segít a befektetőknek a vállalatok ESG-profiljának elemzésében és értékelésében, hogy átlássák, milyen hatással lehetnek a befektetéseik a fenntarthatóságra és társadalmi felelősségvállalásra. A beszállítói lánc átvilágítása is kiemelt fontosságot kap a vállalati beszerzési folyamatokban az ESG-szempontok alapján.

Összességében az AI és az ESG kapcsolata lehetőségeket teremt a fenntartható és felelős üzleti gyakorlatok előmozdítására, segítve ezzel a vállalatokat és szervezeteket abban, hogy pozitív társadalmi és környezeti hatásokat érjenek el, miközben hosszú távon fenntartható és sikeres üzleti modelleket alakítanak ki.


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version