Vegye fel a kapcsolatot velünk

A férfiak esetében is van korral járó gyerekvállalási kockázat

gyerekvállalási kockázat

TIPPEK

A férfiak esetében is van korral járó gyerekvállalási kockázat

Ha szóba jön a gyerekvállalás, akkor többnyire azt lehet hallani, hogy csak a nők “biológiai órája ketyeg”, a férfiak esetében nem kell a kor miatt aggódni. Azonban most egy friss tanulmányból kiderült, hogy ez nem igaz. Milyen kockázatokra lehet számítani? Hány éves kor előtt érdemes gyermeket vállalni? A cikkben alaposan utánajárunk a témának, és minden kérdést megválaszolunk.

Nemzőképességhez köthető vizsgálatokkal kapcsolatban a Belváros Orvosi Centrum andrológia szakrendelésére érdemes bejelentkezni.

Idősen lesz apa a férfi – a kockázatok

A Rutgers Egyetem kutatásaiból kiderült, hogy ha a férfiak idősebb korban nemzenek gyermeket, akkor a terhesség során fellépő komplikációk esélye megnő, valamint nagyobb eséllyel jelentkezhet egészségügyi probléma a megszületett gyermeknél.

A tanulmány a Maturitas szaklapban jelent meg, és olvasható benne, hogy 40 évnyi kutatást vizsgáltak át a szakemberek. Ezek alapján arra jutottak, hogy a férfiak esetében 45 éves koruk után csökken a termékenység, valamint a gyermekeik édesanyjánál gyakrabban jelentkezik komplikáció, például terhességi cukorbetegség, koraszülés, magas vérnyomás.

Továbbá nagyobb az alacsony születési súly és a halvaszületés kockázata is. Nő a kockázata a szívbetegségeknek és a farkastoroknak is. Mindemellett arra is rámutatott a tanulmány, hogy gyakrabban alakulhat ki ebben az esetben a gyermekeknél gyerekkori rákos megbetegedés, autizmus, valamint pszichiátriai és kognitív rendellenesség.

Természetesen nem törvényszerű, hogy ezek a problémák jelentkeznek, de a kockázat nő, az apai életkor sok mindent befolyásolhat.

Kitolódott a szülővé válás

Általában a gyerekvállalást napjainkban a nők életkorához kötik, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy a férfiak esetében is vannak korral járó gyerekvállalási kockázatok. Ma már megfigyelhető, hogy nemcsak a nők esetében, hanem a férfiaknál is kitolódott a szülővé válás. Például az Egyesült Államokban 10%-kal nőtt a 45 év feletti apától születő gyermekek száma az elmúlt négy évtizedben. Ez nem csekély növekedés.

A gyermekvállalás időzítésének szerepe

Mindezek alapján fontos hangsúlyozni, hogy a férfiak tudatosan mérlegeljék a gyermekválallás időzítését, és tisztában legyenek az életkorral járó kockázatokkal, hogy felelősen tudjanak döntést hozni. Az egészségügyi kockázatok miatt a szakorvosok azt javasolják, hogy azok a férfiak, akik a gyermekvállalást idősebb korukban tervezik, lehetőleg még 45 éves koruk előtt látogassanak meg egy spermabankot.

Arról, hogy hány évesen kellene gyermeket vállalnia egy nőnek, eddig is sok szó esett, azonban az apák életkorára kevés figyelem irányult. Ennek a tanulmánynak köszönhetően remélhetőleg ez megváltozik.


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Még több: TIPPEK

Népszerű

Hirdetés

Facebook

Gazdaság

Ipar

Hirdetés