Vegye fel a kapcsolatot velünk

4 feladat, amit érdemes ma gépekre bízni az emberek helyett

munka emberek helyett
Kép forrása: Freepik

IPAR

4 feladat, amit érdemes ma gépekre bízni az emberek helyett

„Egy új világba lépünk be. A gépi tanulás, a beszédfelismerés és a természetes nyelvi feldolgozás lassan elérik képességeik csúcspontját. Ennek az lesz az eredménye, hogy hamarosan mesterségesen intelligens asszisztensek segítenek majd életünk minden területén.”

Amy Stapleton, amerikai elemző, az Opus Research vezető elemzője

25 évvel ezelőtt a Mátrix című mozifilmben óva intettek attól, hogy emberek végezzék el azt, amire a számítógépek képesek. A gépek uralma még nem jött el, de azóta már gyakran felmerülő kérdés, hogy mely munkákat és feladatokat érdemes átadni a mesterséges intelligenciának. A Micro Focus szakértői szerint az egyszerűbb, rendszeresen ismétlődő teendőket célszerű a modern technológiákra bízni, hogy az emberi munkaerő fontosabb és hasznosabb feladatokra koncentrálhasson. Erre egyre több területen nyílik erre lehetőség a kiberbiztonságtól kezdve az informatikai hibák elhárításán és felhőfelügyeleten át egészen a minőségellenőrzésig.

25 éve futott a mozikban a Mátrix című film, amelyben azt mondja a Smith ügynököt játszó Hugo Weaving: „Sose bízd emberre egy komputer munkáját.” Az intelligens megoldások fejlődésével egyre többször latolgatják napjainkban a vállalati döntéshozók, hogy mely feladatokat érdemes átvennie a mesterséges intelligenciának az emberi munkaerőtől. Napról napra nő azoknak a feladatoknak a száma, amelyeket a gépek már jobban csinálnak az embernél. Elengedhetetlen tehát, hogy a szervezetek lépést tartsanak a fejlődéssel, és gépekkel végeztessék ezeket a feladatokat, hiszen így hatékonyabbbá tehető az emberi munkaerő, továbbá az alkalmazottak hasznosabb és kreatívabb feladatokra koncentrálhatnak.

A Micro Focus szakértői a nemrég megrendezett OpenText World konferencián négy olyan területet vettek górcső alá, ahol érdekes, friss újítások gondoskodnak arról, hogy a gépek az embereknél hatékonyabban végezzék el a munkát, kiterjesztve a humán potenciált.

Megállítani a kiberbűnözőket

Évek óta jól működő módszer alapján az intelligens kibervédelmi rendszerek folyamatosan gyűjtik és elemzik a naplóadatokat, illetve figyelik a gyanús tevékenységeket, és gépi tanulásra alapozva azonosítják a kibertámadásokat, szükség esetén pedig megteszik a válaszlépéseket, illetve értesítik az illetékes szakembereket.

A kiberbűnözők egyre gyakrabban változtatják módszereiket és taktikáikat, ezért az okos védelmi megoldásoknak is gyorsítaniuk kell a tempón. Az OpenText Cybersecurity Aviator  gyors bevezetéssel párosítja az automatikusan tanuló gépi tanulási modelleket, így akár órákon belül élesben működhetnek új tanulási modellek. Ennek köszönhetően a szervezetek hatékonyan és rövid időn belül kezelhetik a legújabb típusú fenyegetéseket is.

Megtalálni és elhárítani a hibákat az IT-rendszerekben

Az AIOps, vagyis az Artificial Intelligence for IT Operations technológia jó ideje támogatja a vállalatok sikeres működését azáltal, hogy big data elemzéssel és gépi tanulással analizálja a különféle informatikai környezetekben működő eszközök adatait. Ha eltérést észlel az eszköz a megszokott működési modelltől, akkor automatikusan hozzárendel plusz erőforrást a rosszul üzemelő területhez, vagy riasztást küld róla az illetékes szakembereknek. Ezenfelül segíti az informatikai problémák megelőzését és elhárítását, illetve az IT-üzemeltetési feladatok automatizálását is.

A legújabb AIOps platformban azonban már generatív MI-képességek segítik a vállalatok IT-részlegeit, hogy még könnyebben elháríthassák az IT-rendszerekben felmerülő hibákat és azonosíthassák a kiváltó okokat. Privát fejlesztésű és biztonságos nagy nyelvi modellel (LLM) megtámogatott asszisztens áll az operátorok és rendszergazdák rendelkezésére, hogy megtalálják a saját rendszereikre érvényes, releváns válaszokat úgy, hogy közben a vállalat érzékeny adatai is védve maradnak.

Kihozni a maximumot a felhőkből

Ma már szinte minden vállalatnál igénybe vesznek felhőszolgáltatásokat. Ezekre azonban érdemes külön figyelmet fordítani, mivel összetettek és drágák lehetnek, ráadásul a teljesítmény terén is hagyhatnak kívánnivalót maguk után. Kivéve, ha valaki egyesével átvizsgálja őket, ellenőrzi és összeveti a költségeket és az alkalmazások teljesítményét, majd javaslatot tesz azok optimalizálására. Ilyen például az IT Operations Cloud legújabb kiadásában elérhető OpenTelemetry funkció, amely átfogó rálátást biztosít az alkalmazások kapcsolódó információira. Ezáltal a vállalatok gyorsan azonosíthatják a kulcsfontosságú teljesítménymutatókat, és nyomon követhetik a költségeket és a teljesítményt.

A legjobb alkalmazásokat fejleszteni

Ahhoz, hogy a vállalatok a legjobb szoftvereket kínálhassák felhasználóiknak, tesztelniük kell azokat. A tesztek összeállítása hosszadalmas és bonyolult folyamat, ezért a fejlesztők és tesztelők munkáját jelentősen megkönnyíti, ha valaki összeállítja számukra a teszteket, és nekik csak le kell futtatniuk őket. Pontosan ezt teszi az egyik hasznos funkció a DevOps Aviator megoldásban, amely többek között az SAP-környezetek teszteléséhez is továbbfejlesztett, hasznos képességeket biztosít. A tesztelésért és minőségbiztosításért felelős szakemberek így sokkal gyorsabban és hatékonyabban végezhetik feladataikat.


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Még több: IPAR

Népszerű

Hirdetés

Facebook

Gazdaság

Ipar

Hirdetés