TIPPEK

Egy nehéz téma – a kutyák szeparációs szorongása

Publikálva

Egy kutya szereteténél nincs jobb dolog a világon. A gazdik pedig imádják, hogy kis kedvencük mennyire odaadóan ragaszkodik hozzájuk. Ám néha ez a ragaszkodás már túllépi az egészséges szintet, és ahhoz vezet, hogy az állat stresszes lesz, és különféle viselkedési anomáliákat produkál, amikor egyedül marad.

Igen, jól sejted, mai cikkünkben a szeparációs szorongásról lesz szó. Ez ugyanis napjainkban sajnos meglehetősen gyakori jelenség, nem véletlenül olvashatsz róla sokat a közösségi oldalak kutyás csoportjaiban és a különféle gazdis fórumokban.

Ha kedvenced mostanában furcsán viselkedik, például egyedüllétében rongál, szökni akar és már nem ropogtatja szívesen a Petgurutól vásárolt kedvenc Brit Care eledelét sem, az mindenképp figyelmeztető jel.

Mit jelent a szeparációs szorongás?

Ez a jelenség főleg a kutyáknál figyelhető meg. Valójában annyit jelent, hogy az állatnak érzelmi szorongást okoz az egyedüllét, a gazdái távolléte. És itt most nem arra kell gondolni, hogy a kutyát esetleg kidobják, vagy hosszú időre magára hagyják (hisz lelkiismeretes ember soha nem tesz ilyet!), hanem arra, hogy az eb nehezen találja fel magát abban a naponta pár órában is, amíg a gazdái dolgoznak, iskolában vannak.

A szakértők szerint ennek az oka abban gyökerezik, hogy ezek a kutyák magukat tekintik a családban a falkavezérnek, így az a dolguk, hogy garantálják a falka (azaz a család) tagjainak biztonságát. Csakhogy ha mindenki épp házon kívül, van, a kutyus nem tudja ellátni ezt a feladatát, úgy érzi elhagyták, emiatt vezérként kudarcot vallott.

A megoldás, ha helyreállítjuk a falkasorrendet, levéve ezzel az önként vállalt terhet a négylábú válláról. Persze ez egyáltalán nem lesz olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Honnan ismerheted fel?

Nézzük meg a szeparációs szorongás pár gyakori tünetét:

  • A szobatisztaság “elfelejtése”: a szorongó kutyák gyakran piszkítanak a lakásba, akkor is, ha egyébként szobatiszták.
  • Állandó vonyítás, ugatás: ha már a szomszédok szólnak, hogy a kutyád egész nap hangosan ugat és vonyít, amikor nem vagytok otthon.
  • Rongálás: kutyád a jelenlétedben sosem szed szét vagy rág meg semmit, viszont amint egyedül marad, máris felfordulást csinál a lakásban.
  • Éhezés és szomjazás: a kutyus csak akkor hajlandó enni és inni, amikor otthon vagytok, egyébként hozzá sem nyúl a táljához.
  • Szökési kísérlet: ha az állat csak a távollétedben akar megszökni, ám amikor a közelében vagy, eszébe sem jut ilyesmi.

Hogyan kezelhető?

A szeparációs szorongás kezelésére több trükköt is be lehet vetni. Ilyen például, ha hazaérkezéskor nem kezded el dédelgetni és ölelgetni az állatot, hanem úgy csinálsz, mintha semmi sem történt volna, és el sem mentél volna.

A rongálási hajlamait levezetheti olyan játékokon, amikkel jó időre elfoglalja magát (pl.: rágókák, jutalomfalattal töltött logikai játékok). A rendszeres testmozgás szintén jó módszer, ugyanis lefárasztod vele az állatot, így nagy eséllyel átalussza a délelőttöt.

Ha ezek közül egyik sem hoz eredményt, érdemes segítséget kérni egy szakembertől.


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version