TIPPEK

Útmutató a velúrcipők ápolásához

Publikálva

A velúr az elegáns cipők egyik alapanyaga lehet, ami soha nem megy ki a divatból. A velúrból készült lábbelik nagyon kényelmesek, hiszen nagyon lágyak, ennek köszönhetően nem törik fel, nem nyomják, és nem horzsolják a lábat.

Bármilyen állati bőrből készülhetnek, de általában szarvasbőrt használnak fel. A különlegessége az, hogy a nyers bőr belső felét, azaz a húsoldalát dolgozzák fel csiszolással. Ennek a kitűnő minőségű alapanyagnak hála a cipők is színvonalasak lesznek, azonban arra már nekünk kell ügyelnünk, hogy azok maradjanak hosszú távon is, ha van velúrcipőnk.

A VIBA cipő webáruház kitűnő cipőápolókat kínál, amelyek között találhatunk velúr anyagra specializált szereket is. Ha vettél egy velúrból készült lábbelit, minél hamarabb szerezd be a tisztításához és az ápolásához a kellékeket, hogy megőrizze állapotát.

Mi az a velúr, és mi készül belőle?

Mivel a velúr egy nagyon sérülékeny anyag, ezért célszerű kizárólag arra gyártott készítményekkel gondozni. Magas minősége és kiváló megjelenése miatt nemcsak cipők, hanem különféle kiegészítők gyártására is alkalmas.

Övek, táskák is készülnek belőle, s mivel nagyon lágy, ezért akár még kesztyűk és kabátok is. Természetesen mindegy, mi az elkészült termék – ruha, cipő vagy kiegészítő –, az ápolását mindenképpen az anyag igényeihez kell igazítani.

A velúr tapintásra nagyon puha és meleg érzetet kelt, miközben érdes, olyan, mintha kissé szőrös volna. Van rajta egy szálirány, ami miatt nehezebb tisztítani, ugyanis nem bírja a nedvességet, de megfelelő szerekkel tökéletesen megoldható.

A velúr ápolásának alapszabályai

A legfontosabb szabály, hogy csakis olyan anyagot használjunk a velúrra, ami kifejezetten arra lett kifejlesztve, semmi mást. A modern vegyipari fejlesztéseknek köszönhetően már számos ilyen terméket be lehet szerezni. Mosógépbe ne tegyük be, mert a nedvességet nem tolerálja, de áztatni és kézzel vízben kimosni sem szabad. Kíméletesen kell vele bánni, a víztől pedig távol kell tartani.

Ha ezt nem sikerül betartani, a cipő tönkremegy, hordhatatlan lesz, megkeményedik, és foltos lesz. Ez nemcsak a minőségének nem tesz jót, de a kinézetét is jelentősen rontja. Úgyhogy ha megvettünk egy ilyen minőségi anyagból készült cipőt, semmi szükség rá, hogy leamortizáljuk, tehát oda kell figyelni, hogy helyesen gondozzuk. Pontosan hogyan is van ez?

A velúrcipő ápolásának lépései

Először gumisörtés kefével portalanítsuk, majd velúrra való spray-vel távolítsuk el a foltokat. Ez előhozza a szennyeződéseket a szálak mélyéről, de közben nem hagy foltokat. Következhet a renovátor spray az anyag minőségének, színének és formájának megőrzése érdekében.

Ezután hagyni kell teljesen megszáradni a cipőt, de a belső tisztításról és fertőtlenítésről se feledkezzünk meg. Ehhez használjunk speciális dezodort, amit szintén beszerezhetünk a VIBA cipő webáruházból. Makacsabb foltokhoz használhatunk velúrhoz való szivacsot közvetlenül a portalanítás után, de azután is újból töröljük át a puha kefével is a cipőt még a spray alkalmazása előtt.


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version