Vegye fel a kapcsolatot velünk

Csodás zenei élmény a „zero cabinet effect” technológia segítségével

Zero cabinet effect

TIPPEK

Csodás zenei élmény a „zero cabinet effect” technológia segítségével

A mai zenehallgatás minden egyes alkotórésze valamikor a régi időkben indult ötlet alapján került fejlesztésre. Rengeteg olyan alkatrész, alkotóelem és hozzávaló szükséges ahhoz, hogy a hangzás tökéletes lehessen, amit ma élvezhetünk.

A technológiai forradalom kezdete már előrevetített sok elméletet, azonban nem minden kelt életre ezek közül. A „zero cabinet effect” viszont nemcsak elméletben született meg, hanem a gyakorlatban is.

Az eredete pedig John Bowers és Roy Wilkins által alapított vállalat nevéhez fűződik, amit 1993-ban Nautilus néven mutattak be a nagyérdeműnek. Ez a bizonyos kabinet, ami nem más, mint a hangfalak doboz), minden bizonnyal méltó a hírnevéhez még ma is.

Zero cabinet effect„, azaz doboz-rezonanciától mentes

A Stream Audio márkáinak kínálatában is találhatunk ehhez hasonló technológiai csodákat, amelyekkel a zenehallgatás új dimenziói nyílhatnak meg előttünk. A doboz rezgésének zaja ugyanis sok esetben keseríti meg az élvezeti faktor minőségét.

Gondoljunk csak arra, amikor a filmben egy hangosabb effekt szólal meg a hangszórókon, de rezonál az egész szekrény, amiben a hangsugárzó helyet kap. Sőt! Még a mellette lévő polcok is. Olyan mértékben tudja rontani az élményt, hogy elmegy a kedvünk is tőle.

Ezért pedig nem más felelős, mint a hangszórók által kibocsátott rezgések hatása a doboz falaira. Ennek eredményeképpen az alsó frekvenciák torzulnak, ami zavaró mellékhangokat eredményez, és hangzásvesztéssel jár együtt.

Miért előnyös?

Természetesen az elsődleges előnye az, hogy jelentősen javítja a hangminőséget, így a rezgés nem nyomja el a finom részleteket sem. Sokkal élvezhetőbbé válik a zenehallgatás és a családi mozizás is. Kristálytiszta hangzással adja vissza így a házimozi rendszer a forrásanyag eredeti hangjait.

Az alsó frekvenciák esetében a legelőnyösebb ez a technológia, mert így nem torzulnak a mély hangok. Az elektronikus zene és a jazz szerelmeseinek ez kifejezetten jó hír, mert a basszus-központú műfajok esetén a rezonancia így nem lesz zavaró tényező.

Akkor is jó választásnak bizonyul, ha a szoba akusztikája nem tökéletes. A rezonanciamentes kabinet csökkenti a visszhangot azáltal, hogy a hangokat sokkal koncentráltabban bocsátják ki a hangsugárzók.

Technológiai háttér

Ehhez a technológiához hozzátartozik az is, hogy a szekrény milyen anyagból készül. Nagyon sokat segíthetnek azok az alapanyagok, amik képesek elnyelni, vagy eloszlatni a hangokat. A kompozit anyagok, a szénszálak és a kerámia nagymértékben hozzájárul ehhez a küldetéshez, mert minimalizálják a torzítást.

A belső szerkezet szintén felelős lehet a végeredmény alakulásáért, így a merevítések, a csillapítók és a rezonanciát elnyelő elemek is fontosak. Sok esetben alkalmazzák a gyártók azt is, hogy nem teljesen zárt a hangfal doboza, így nem alakul ki olyan nagy nyomás a belső térben.

A digitális korrekció is hozzájárulhat a legtisztább hangzás kialakításához, így a zenehallgatás ma már olyan tiszta élményt adhat, mintha a színpad előtt állnánk.


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Még több: TIPPEK

Népszerű

Hirdetés

Facebook

Gazdaság

Ipar

Hirdetés