Vegye fel a kapcsolatot velünk

Alvás, munka, teljesítmény – új munkaegészségügyi program

alvás

GAZDASÁG

Alvás, munka, teljesítmény – új munkaegészségügyi program

A szeptembertől érvényes új foglalkozás-és munkaegészségügyi szabályok alkalmazása újragondolásra készteti a munkaadókat. Lehetőség nyílik arra, hogy a költségtakarékosabban, hatékonyabb megoldásokat alkalmazva gondoskodjanak munkavállalóik egészségéről. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség által javasolt Health System Hungary módszer, amely az új jogszabályi környezet adta lehetőségek figyelembevételével kíván hozzájárulni az egészségtudatos vállalatok dolgozóinak egészségéhez, egyben munkateljesítményük megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

A megfelelő alvás elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, az alváshiány vagy a rossz alvás károsítja a koncentrációt, csökkenti a reakcióidőt, növeli a stresszt – csökkenti a munkateljesítményt. Az alvás, munka, teljesítmény összefüggéseire hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség, egyben bemutatta az új foglalkozás- és munkaegészségügyi programját, a Health System Hungary-t, amelyet elsősorban a munkaadóknak ajánl. Az Alvásszövetség és a Szinapszis kutatása szerint a magyar lakosság 60%-a reggel fáradtabban ébred, mint ahogy lefeküdt, ami jelentősen csökkenti fizikai és szellemi teljesítőképességüket. „A jó alvás és a munka közötti egyensúly megtartása különösen fontos a munkaadók számára. Az új egészségprogram arra ösztönzi a vállalatokat, hogy támogassák dolgozóikat az egészségesebb életmódban, például rugalmas munkaidő vagy alvástámogató programok bevezetésével” – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Nemzetközi kutatások is alátámasztják, hogy azoknál a munkavállalóknál, akik eleget és jól alszanak, javítja a munkával való elégedettséget és a termelékenységet. Az olyan országokban, mint Hollandia vagy Ausztria, ahol jobb az alvás és a munka egyensúlya, magasabb a munkavállalói elégedettség és alacsonyabb a stresszszint. Az alvásproblémák kezelése hozzájárul a munkateljesítmény javításához, a krónikus alváshiány ugyanis komoly egészségügyi kockázatokat hordoz. A Pharma Nord-dal közösen tartott sajtótájékoztatón az alvás szakemberek megerősítették: a jó alvás nélkülözhetetlen része az egészséges életmódnak, számos összetevője közül az alvás és a táplálkozás kapcsolatáról  Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára,  kiemelten  a változókori hormonegyensúly megváltozásának az időszakára; Bódizs Róbert alváskutató pedig az alvás-ébrenlét fiziológiai hatásainak a következményeire hívta fel a figyelmet, kiemelve a több műszakos munkarendben dolgozók megfelelő alvás szükségleteit. (Információ: Magyar Alvás Szövetség, 2024. szeptember 26.)

HEALTH SYSTEM HUNGARY

Az európai munkaegészségügy új területének, az alvás minőségét felmérő és az azt segítő lehetőségek igénybe vétele a munkaerő-gazdálkodást erősíti; a dolgozók egészségi állapotának megőrzése és erősítése közös érdeke a munkavállalóknak és a munkáltatóknak.   A program nemcsak felméri és diagnosztizálja az abban résztvevők alvásminőségét, amely nélkülözhetetlen a megfelelő  terapikus javaslatok ajánlásához, hanem praktikus egészségügyi tanácsokkal, szükség esetén orvosi javallatokkal szolgál az egészséges életvitelhez nélkülözhetetlen minőségi alváshoz.
Európában a nemzetközi alvásdiagnosztikában is viszonylag új módszerről és lehetőségről van szó, amelynek célja a dolgozók munkavégző képességének a diagnosztizálása és erősítése. A Magyar Alvás Szövetség az európai alvás standardok figyelembe vételével indította ezt a programot, amelynek célja a dolgozók, a koncentrációt igénylő munkakörökben tevékenykedő munkatársak számára kidolgozott alvásminőség mérés és a kapcsolt terápiás lehetőségek elvégzése és igénybe vétele. A program lehetőséget nyújt a vállalatok, az intézmények, a hivatalok, a közösségi csoportok számára, hogy tudományosan kidolgozott módszer alapján kerülhessen megállapításra az abban részt vevők alvásának az állapota, az állapotfelmérést követően pedig az úgynevezett minőségi alváshoz kínálnak megfelelő terápiát a szakemberek.  Az alvásminőség és a teljesítményingadozás szoros összefüggéséből adódóan nemcsak a sérülések, a balesetek, vagy az anyagi károk kockázata csökkenthető, hanem a munkavégzés teljesítménye és minősége is fokozható illetve emelhető. Mindazonáltal felhívják a figyelmet az előforduló dekoncentráltság, az aluszékonyság alapvető okaira, az alvászavarokra.
Az alvászavarok és alvásbetegségek a vezetőket, a menedzsereket és a beosztott dolgozókat is széles körben érinti. Az alvászavarban, az alvásbetegségekben szenvedők jelentős része rehabilitálható a rendelkezésre álló terápiás eszközökkel.

ALVÁSSZŰRÉS MUNKAHELYEN 2025-2028

A felmérésre a munkahelyen, vagy kihelyezett helyszínen kerülhet sor,  ahol a szakemberek be- és levezetik a felmérést, amelynek időtartama 45-60 perc. A kiértékelés eredményéről és a további diagnosztikai illetve gyógyulási lehetőségekről személyesen kapnak információt a résztvevők. Az esetleges további vizsgálatokat, illetve a kezeléseket korszerű alváslaboratóriumban végzik, a rászorulók számára várólista nélkül, azonnal. Amennyiben szükséges, az enyhébb alvászavarban szenvedőknek (általában a stressz okozta átmeneti alvászavarban szenvedőknek) kihelyezett alvásterápiás foglalkozásokat tartanak a munkahelyen alváspszichológusok és alvásterapeuták közreműködésével. Az alvásdiagnosztikai és- terápiás programokban ezidáig közel 1000 dolgozó vett részt, az ország különböző területén és különböző foglalkozási ágazatokból, többek között az Országos Mentőszolgálat, a Paksi Atomerőmű és a MOL dolgozói és L’Oréal munkatársai. A visszajelzések  pozitívak, a rászorulók számára végzett kezelések kedvező eredményt hoztak. Nem jelent munkából való kiesést, és a gyógyítást a munkaidőn túl végzik, azt követően újra teljes értékű, kipihent munkavállalók lesznek.
Több országban, többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és Nagy-Britanniában ismertek azok az edukációs formák, amelyek alapján már a munkavédelmi oktatás során megismertetik, hogy milyen veszélyekkel (gépjármű balesetek, munkahelyi teljesítmények romlása) jár a kielégítő alvás hiánya. Minőségi élet pihentető alvás nélkül – lehetetlen. A pihentető alvást követő nappalokon sokkal gyorsabban és a szó szerint ésszerűen kerül sor akár bonyolultabb helyzetek megoldására, mint fáradtan, leverten, kialvatlanul. A kreativitás, a helyzetek felismerése, elemzése és persze gyorsasága múlik napi fizikai állapottól.. Ezért sem mindegy, hogyan alszunk. Számos munkakörben hangsúlyosabban érvényes a nappali tevékenységet alapvetően meghatározó alvás megfelelő minőségének a fenntartása. (Magyar Alvás Szövetség, 2024. További információk: gngy@gngy.eu)


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Még több: GAZDASÁG

Népszerű

Hirdetés

Facebook

Gazdaság

Ipar

Hirdetés