Vegye fel a kapcsolatot velünk

Generációváltás: a kihívás, amire minden családi vállalkozásnak érdemes felkészülni

generációváltás
Kép forrása: Freepik

GAZDASÁG

Generációváltás: a kihívás, amire minden családi vállalkozásnak érdemes felkészülni

Legyen szó gazdasági szaklapokról, üzleti web magazinokról, pénzügyi fórumokról, sőt akár a popkultúráról, egyre gyakrabban merül fel a generációváltás témája. Ha nem szeretnéd, hogy úgy járjon a rengeteg munkával felépített családi biznisz, mint az Utódlás című sorozatban, akkor olvasd el cikkünk, melyben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a jelenség kapcsán.

Mi is pontosan a generációváltás?

A magyar gazdaságban meghatározó szerepet töltenek be a családi mikro-, kis- és középvállalkozások:

  • jelentős mértékben támogatják az ország ökonómiai fejlődését,
  • munkahelyeket teremtenek,
  • termékeket állítanak elő és szolgáltatásokat nyújtanak.

Ahhoz, hogy tevékenységüket az alapítók nyugdíjba vonulását vagy elhalálozását követően is folytathassák, muszáj gondoskodni a generációváltásról, vagyis az utódlásról. A folyamat sok esetben konfliktusokat szül, mely fakadhat a generációs különbségekből, eltérő örökösi érdekekből, ambíciókból és sok egyéb okból. A téma égető aktualitását az adja, hogy a rendszerváltást követő években alapult, napjainkig is sikeresen fennmaradt vállalkozások tulajdonosai évről-évre nagyobb arányban döntenek a nyugdíj mellett. Hogy milyen lehetőségek állnak a generációváltás kihívásaival szembesülő vállalkozások előtt? A következőkben ezeket vesszük sorra!

Fontos válaszút az üzlet életében: hogyan tovább?

Minden családi vállalkozás életében eljön a válaszút, ahol közös döntést kell hozni az üzlet jövőjéről. Maradjon a család kezében és folytassa eddigi tevékenységét? Váltson tulajt és az örökösök adják át a vállalkozás gondos-bajos terheit másnak? Netán keressünk olyan harmadik megoldást, amely tehermentesíti az örökösöket, azonban mégis családi tulajdonban marad a vállalkozás? Nézzük, milyen lehetőségek közül választhatnak az utódlás során!

Átadás

A legkézenfekvőbb megoldást az átadás jelenti, vagyis az örökösök megkapják a cég tulajdonjogát, így folytathatják a korábbi üzleti tevékenységeket. Amennyiben az összes érintett fél érdeke egybevág, az átadás számos előnnyel szolgálhat, ilyen például:

  • az előző generáció tapasztalatait felhasználva, ugyanakkor friss és új szemlélettel növekedhet tovább a cég,
  • a cég továbbra is a család tulajdonában marad, így gyarapodhat a multigenerációs vagyon,
  • fennmarad az örökség, amelybe az előző generáció rengeteg munkát fektetett.

Azonban nem minden esetben lehetséges az átadás, hiszen előfordulhat, hogy az örökösök nem tartanak igényt a cégre vagy nem rendelkeznek a szükséges képességekkel. Szerencsére ilyenkor egyéb lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Eladás

A második leggyakoribb megoldást a vállalkozás külső félnek történő eladása jelenti, melyhez minden esetben szükséges gazdasági és jogi szakember segítségét kérni. Így elkerülhetők a leggyakoribb buktatók, mint például a valós piaci ár alatt történő értékesítés. Az anyagi szempontokon túl, nem elhanyagolható, hogy a vállalatot megvásárló új tulajdonosi kör értékei és jövőképe megegyezzenek a tulajdonoséval. Ez garanciát jelenthet arra, hogy a családi hagyaték, ugyan más vezetéssel, de fennmaradjon.

Bizalmi vagyonkezelés

A bizalmi vagyonkezelés kiváló megoldást nyújt azok számára, akik szeretnék családi kézben tartani a vagyont és gondoskodni a hosszútávú értékmegőrzésről. Lássuk, mit is jelent pontosan!

A bizalmi vagyonkezelés az angolszász jogrendből származó intézmény, mely célja a vagyon hosszú távú megőrzése. Hazánkban 2013-tól elérhető, hála az új Polgári Törvénykönyvnek. A cégtulaj döntése alapján kiválasztásra kerül a bizalmi vagyonkezelő, aki lehet:

  • természetes személy (például egy családtag vagy gazdasági szakember),
  • jogi személy,
  • tanácsadó vagy akár
  • üzletszerűen működő vagyonkezelő.

Kiemelt előnyt jelent, hogy a bizalmi vagyonkezelés segítségével elkerülhető a hagyatéki eljárás, a vállalkozás pedig hosszasan felmaradhat ezzel öregbítve a családi hagyatékot és támogatva az örökösöket.

Crystal Worldwide: üzleti tanácsadás családi vállalkozások számára is

generációváltás bonyolult és sok kihívással járó feladat, mely lebonyolításában nélkülözhetetlen a szakértői segítség. A Crystal Worldwide Group egy nemzetközi üzleti tanácsadó cég, amely egyebek mellett vagyonvédelmi megoldásokra szakosodott. Több mint harminc éves működése során számos családi vállalkozásnak segítette a zökkenőmentes generációváltás lebonyolítását.


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Komment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Még több: GAZDASÁG

Népszerű

Hirdetés

Facebook

Gazdaság

Ipar

Hirdetés