Vegye fel a kapcsolatot velünk

Tudáshasznosítás EcoAction projekttel az Óbudai Egyetemen

Óbudai egyetem

KÉPZÉS

Tudáshasznosítás EcoAction projekttel az Óbudai Egyetemen

Egész Európában, így hazánkban is problémát jelent, hogy az egyetemeken létrejövő tudás nem hasznosul kellő hatékonysággal az iparban. Az egyetemeket innovációs lehetőségeik kiaknázásában, a tudás és a technológia üzleti értékké való átültetésében segíti a két évvel ezelőtt indult európai egyetemi EcoAction címmel indított projekt, melyet az Óbudai Egyetemen tartott online sajtótájékoztatón mutattak be május 30-án.

Az eseményen elhangzott, hogy a 2022. július 1-jével indult EcoAction projekt (Action to Boost Ecosystem Impact through Cross-partner Learning) célja, hogy támogassa az egyetemeket innovációs lehetőségeik kiaknázásában, a tudás és a technológia üzleti értékké való átültetésében, ezzel is hozzájárulva a gazdaság fejlődéséhez.

„Ahhoz, hogy az egyetemi hallgatók elsajátítsák az innovációhoz és vállalkozáshoz szükséges szemléletet és készségeket, speciális oktatási forma kialakítására van szükség. Ahogy az olimpiára is a világversenyeken tudnak a legjobban felkészülni a sportolók, az innovációhoz szükséges tudást és szemléletet is csak valódi ötletek kidolgozásával, vállalkozások beindításával, a forrásokért történő versengéssel, és az ezzel járó gyakorlati tapasztalatok megszerzésével lehet elsajátítani.” –  fogalmazott Dr. Zrubka Zsombor, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ Egészségügyi Közgazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője, az EcoAction projekt magyarországi megvalósításáért felelős vezetője, aki hozzátette: a Hungarian Startup University Program (HSUP) alapjaira építve az Óbudai Egyetemen létrehozták a Proof of Concept (PoC) elnevezésű projektet, majd az erre épülő tantárgyat, amelyből több egyetemi startup is elindult. Ilyen a valós idejű környezeti monitoringrendszer, amely egy esetleges szennyezés esetén azonnali értesítést küld a felhasználónak vagy az illetékes hatóságnak, a szalmából készült öko hőszigetelő rendszer, tanulási nehézségekkel küzdők nyelvtanulását segítő applikáció, valamint a virtuális és kiterjesztett valóságon alapuló emberi anatómiai program, ahol a felhasználók szó szerint belelátnak a testekbe.

Az online sajtótájékoztatóba bekapcsolódott az EcoAction projekt másik magyarországi résztvevőjének, a Pannon Gazdasági Hálózatnak az ügyvezetője (PBN) is, aki elmondta, hogy innovációs központjukban az érdeklődök egyedi gyártásszimulációs infrastruktúrát és modern megoldásokat ismerhetik meg, többek között gyártástechnológiai folyamat-optimalizációt, valós idejű adatgyűjtést és elemzést, jövőbeli trendek előrejelzését, az energiahatékonyság, hulladékcsökkentés lehetőségeit, robotikai, valamint automatizálási és optimalizálási, illetve mesterséges intelligencia-szolgáltatásokat. A Szombathelyi Önkormányzattal közösen szervezett első szombathelyi start-up versenyen közel 180 látogató gyűlt össze. Az ötletek között demenciában szenvedők számára fejlesztett, távolról vezérelhető gyógyszeradagoló, prosztatarák diagnosztizálására fejlesztett új eljárás is szerepelt.

Forrás: Óbudai Egyetem, uni-obuda.hu


További friss híreket talál az ipar4.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Komment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Még több: KÉPZÉS

Népszerű

Hirdetés

Facebook

Gazdaság

Ipar

Hirdetés